вторник, 8 януари 2013 г.

пчелния прашец

Така изглежда пчелният прашец в бурканчето. Разноцветни зрънца...
Срещата ми с пчелния прашец е от преди петнадесетина година. Тогава за пръв път си намерих и видях какво е това чудо, за което поне десет - дванадесет години по-рано прочетох в една книжка.
Разбира се, че първо аз го опитах и експериментирах с приема. На този етап цената, на която го намирах бе доооста недопустима за мен, затова прашецът бе повече екзотика в живота ми, отколкото редовен прием, при който да отчета каквито и да е ползи. Преди десетина години успях да го намеря на достъпна цена - от пчелар. В търсене на естествени витаминни добавки за децата, две-три години смесвах пчелен мед и прашец, и през зимата по една-две лъжички бе ежедневие за децата. При болести - дозата се увеличаваше. За себе си утвърдих приема на прашеца накиснат във вода от вечерта.
Има различни начини на прием. Препоръчва се приема да е с вода, кисело мляко, мед... Опитвах всичко, но за себе си избрах водата. При първия прием ми се стори странен вкуса, някак блудкав. Не очаквах, че ще продължи дълго, но... нали съм си платила си наложих да го изпия, напомняйки си всичките ползи, за които бях чела. Само след седмица особения вкус ми липсваше, ако вечер съм пропуснала накисването на лъжичката прашец. След това разбрах, че всяка опаковка пчелен прашец си има свой вкус. Това зависи от цветната паша на пчелите. За предпочитане е прашец, който има разноцветни зрънца. Това е доказателство, че ще има по-богат вкус и вероятно повече и различни съставки. За мен вкуса е на мед и цветя... Не е необходимо да пиша за състава и ползите на пчелния прашец. Такава информация има доста в интернет. 
От тази есен всяка сутрин /е, почти всяка/ на масата в кухнята има три чаши с прашец - за мен и децата. Те също възприеха този начин на прием. Това е един успех за мен. В прашеца се съдържат всичките 22 необходими ни аминокиселини, в това число и 8-те незаменими. Това е една чудесна добавка за вегетарианците у дома. За сега имам успех само с 50% от вегетарианците по простата причина, че само толкова са край мен ;) Надявам се, че с пример и убеждения да достигне прашеца и до другите 50%   ;)
От години пчелния прашец е едно от най-добрите неща, които мога да направя за здравето си и за здравето на децата ми. Надявам се, че един ден и те ще го прилагат в своите семейства. Убедена съм, че с пъти е по-добре този начин на добавяне на витамини и минерали, отколкото опаковката в аптеката.
Стига с одата за прашеца ;)
Навън е сняг и студ. А аз си изпих цветния прашец и съм готова за цветен ден ;)
:):):)

,

2 коментара:

  1. Благодаря ти за споделения личен опит, и статията е доста е изчерпателна.
    Аз съм невежа по отношение на пчелите и си мислех, че ползата от тях се изчерпва само с меда и восъка, а то виж кои работи им ядяли хората... :-)
    Напоследък обаче се интересувам, понеже говорихме в къщи да си вземем един кошер, тъй като един е напълно достатъчен за нуждите на семейството (около 35-40 буркана мед годишно), ала още се колебаем, т.е. не се колебаем, а аз трябва да се престраша, щото моят е алергичен и ще се наложи сама да се грижа за тях, мен пък ме е страх. Но ако не тази година, догодина. Рано или късно ще се кандардисам :-).
    Лек ден ти желая! :-) Хех, ще си купя непременно от чудотворните "топчета", дано само не е много безвкусно като восъка, както очаквам.

    Aqua

    ОтговорИзтриване
  2. Радвам се, моите знания те заинтригуваха :)
    Вярвам, че ще останеш доволна от опита.
    Ще очаквам да споделиш, Aqua :)
    Усмихнат ден с много топлина ти желая! :):)

    ОтговорИзтриване