петък, 3 септември 2010 г.

стевия - медена билка

Наскоро попаднах на четива за стевия - наричана медена трева от индианците гуарани, които и сега живеят в Южна Америка. Билката се среща в диво състояние в Уругвай, Парагвай, Бразилия. Известна е и се използва повече от 1500 години.
Гуараните дълго пазели секрета на сладката трева, но не се спасили от интереса на чужденците. За света е преоткрита от парагвайския учен Антонио Бертони. Първите публикации са от 1887 година. И е разбираемо, че е кръщава на себе си :) Stevia rebaudiana Bertoni.
През 1931 година френските химици разкриват тайната - бялото кристално вещество наричат стевиозид. Експерименти и научни изследвания доказват безвредност и уникални лечебни и оздравяващи свойства.
Стевията е многогодишно и топлолюбиво растение.
Екстрактът от стевия е около 250 пъти по-сладък от захарозата. В листата се съдържат глюкозиди, витамини, пектини, аминокиселини, антиоксиданти, микроелементи, ефирни масла...
През 1990 година на симпозиум в Китай по проблемите за захарния диабет, стевията получава златен медал като едно от най-ценните растения, които повишават биоенергийните възможности на човек и му позволяват да води активен живот до дълбоки старини.
Стевията оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, прекъсва се нарастването на новообразуванията, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.
Стевиозидите влияят положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазват при прием на противовъзпалителни лекарства. Те са изключително сладки и не съдържат калории, устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта те не само не вредят на зъбите и венците, но ги предпазват от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвикват глад за въглехидрати.
Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата (поради което е подходяща за включване в диети за намаляване на наднорменото тегло).
Оказа се, че в интернет има доста информация за стевия. Беше ми интересно да чета и да споделя.
Сигурна съм, че природата се е погрижила да ни даде всичко необходимо ни, за живот изпълнен със здраве. Остава ни само да успеем да намерим информацията и да я приложим в живота си...
Но съм сигурна и в друго. Това, което ни е необходимо не е едно. Няма магическа трева или начин, които да ни решат всички проблеми. Необходимо е комплекс от методи и начини, които за всеки от нас е различен, така както и ние сме уникални деца на природата.
Да намерим себе си... и своя комплекс...

.

2 коментара:

 1. В 21 век има лек за всичко - с едно прахче лекуваш висока температура и най-тежкия грип за ден. А ти си седнала да занимаваш хората с билки, остави тая работа :))
  А сега сериозно. Подкрепям с две ръце - аз самата се лекувам само с билки и детето си съм научила така /а пък до антибиотик да се докоснем - това ще ми се случи само ако видя, че умирам :))/.
  Последната година у дома се научихме да пием много чай Гинко и Ройбос - ей така профилкатично, единственото лекарство, което понякога си позволявам е Аналгин, но в много редки случаи. И знаеш ли - организмът винаги се отблагодарява, стоиш ли по-далече от лекарствата и болестите странят от теб.
  P.S. Аз пък съм много отслабнала, защото лятото имах повече тичане от обикновено и от няколко дни съм се заровила в нета да си търся сигурно средство за намаляване на апетита :) Диети-миети нямат смисъл ако те налегне вълчия апетит :)) За жълт кантарион прочетох и ще си купя да пробвам :)

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей, Aqvawoman!
  Усмихна ме! Споделям, че организмът се отблагодарява, когато не му пречим да се справя сам когато е достатъчно силен.
  Поздравления за постигнатото през лятото!
  За жълтия кантарион - има едни таблетки с извлек - ремотив - с приятел ги пием вече два месеца с цел малко повече спокойствие и по-добър сън... не мога да кажа, че сме го постигнали. Не съм забелязала да е повлиял на моя апетит. Но дано при теб са други резултатите. Успех!
  И много усмивки! :)

  ОтговорИзтриване