вторник, 28 февруари 2012 г.

разни мисли за храненето

Мисля си някои неща...
Не откривам топлата вода.
Та... вчера сядам да обядвам и си давам сметка, че бързам. Осъзнах, че бързам, сякаш някой ме гони. Разбира се, че не веднъж съм чела, колко е важно хапката да се дъвче дълго. Препоръки да се дъвче по тридесет и два пъти, колкото зъби имаме. Къде е логиката не знам, само споменавам факти. Препоръки и за четиридесет пъти... Е, това не знам откъде е. Не на последно място се сещам, че йогите препоръчват храната да се пие, а течностите да се дъвчат...
Смисълът да се обръща такова внимание на дъвченето на храната е безспорен. И не на последно място това отнема време. А точно от време има нужда сивото вещество. Докато стигнат сигналите от стомаха до главата, че му стига тази храна, а после и обратната връзка от горе надолу да се спре с поемането на храна... някои са измерили, че са необходими двадесет минути.
След толкова мисли и размисли по темата се спрях. Оставих си вилицата. Всъщност и препоръка да се оставят приборите между отделните хапки също съм срещала. Не отричам зрънцето смисъл и в това. Започнах да броя /на ум, разбира се ;)/... Само десет пъти! С усилие!
Това беше много голяма изненада дори за мен. При следващата хапка приложих повече усилие. Преброих до осемнадесет. А после до двадесет и седем. Ехе... това си е геройство - тридесет и четири пъти! Вярно, усилие си е. Но ми беше забавно и определено съм доволна.
Приложих го и на вечеря. Успешно!
Та... сега си мисля, че не е трудно. Един навик, който очаква да ми стане мой положителен навик ;)
От два-три дена ми е някак... ентусиазирано и особено леко.
Хайде и днес ще е така, искам го ;)
А пък и мирише на пролет...

.

4 коментара:

  1. "Къде е логиката не знам, само споменавам факти."

    Здрасти! :) Слюнката ни съдържа силни ензими, които разграждат храната, още преди да е постъпила в стомаха и улеснява много неговата работа.
    А за дъвченето по 32 пъти е препоръка на Дънов, четох го в една негова книжка.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Aquawoman!
    Радвам се, че наминаваш тук :)
    Разбира се, че храната трябва да постъпи в подходящия вид в стомаха и слюнката има тези свойства. :) Тук логиката е ясна.
    Не намирам логика в 32-та пъти. Със същия успех може да са 31 или 33... Далече съм от мисълта да твърдя, че няма логика, тя може да е на друго ниво, не това, което се опитвам да обясня. Винаги има какво да се научи, вероятно ми предстои :)
    Пролетни настроения ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Ти буквално ли го приемаш? :-) Дънов си е чисто луд, който намира във всичко скрит смисъл, дори в едно паднало на пътя листо. Ако си броим всеки път хапките, ще загубим апетит към храната и удоволстието от нея.
    Аз пък напоследък си имам една теория (не за да оправдавам апетита си към вредни храни) - че всяко нещо, което се прави с любов, е полезно, включително и храненето. Не е важно какво ядем, а с какво чувство го правим. Вече не сядам на масата ако съм в лошо настроение. Такива ми ти луди работи :-).

    ОтговорИзтриване
  4. Луди, луди... но ни помагат да се чувстваме добре и в някаква хармония ;)
    А за буквалното броене... безумие ще е да броя всяка хапка, но не пречи в началото да положа и усилие, докато стане навик по-дългото дъвчене. Защото наистина с 4-5 завъртания в устата никаква слюнка не може да си свърши работата.
    Споделям теорията ти /и аз не с оправдание :)/, че всичко с удоволствие и любов е полезно.
    :):) усмивки...

    ОтговорИзтриване