понеделник, 8 ноември 2010 г.

йога - отлична форма за цял живот

Добрата физическа форма за йога не е за представяне на сцена. Това е за цял живот.
Редовното практикуване на йога води до подобряване на издържливостта, жизнеността и физическото усещане за комфорт в собственото тяло.
Издържливостта се постига чрез задържане на позите. Дихателните упражнения подобряват притока на кислорад в тялото и мозъка.
Йога допринася и за осъзнаване и възпитаване на умствена и емоционална устойчивост, яснота, спокойствие.
Стегнатото тяло помага да се извае фигурата в изящен силует. Мускулният тонус подобрява кръвообръщението в областите с мастни натрупвания. Тялото с по-добър тонус е по-естетично, но и тонусът е предпоставка за по-добро здраве. Осигурявайки правилна стойка, се постига оптимално функциониране на вътрешните органи. Съществува връзка между стойката и самоувереността, която е с важна роля за постигане и задържане на идеална фигура и тегло.
За да помогне една програма за постигането и поддържането на идеалната фигура и тегло, тя трябва да съдържа два компонента. Аеробният компонент поддържа в добро състояние сърдечния мускул и метаболизма. Вторият - това са упражненията за цялостен тонус на тялото. Те трябва да са балансирани за придобиване на сила и гъвкавост, да участват всички части на тялотто.
Много видиве спорт натоварват някои части на тялото повече от другите. Това довежда до липса на хармоничност или ограничена подвижност в някои от ставите. Отразява се на стойката, на усещането за жизненост и в крайна сметка вреди на здравето.
Йога е сред малкото системи, които предлагат цялостно трениране на организма. Може да се използва както самостоятелно, така и в съчетание с други дейности - по-добри постижения в любимия спорт, за общо подобрение на здравето, за постигане на балансирана и устойчива стойка.
И като обобщение: йога е избор на отлична форма за цял живот.

картинката е тук

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар