четвъртък, 3 февруари 2011 г.

зоната

Една интересна книжка. Както и другите след нея. Интересен поглед върху храненето и начина на балансиране на храните.
Това е нещото, което в момента е на дневен ред при мен. Когато за пръв път прочетох книгата се изплаших от многото теглене и мерене на храната. Но се оказа дори лесно и забавно. Освен това и възможно да готвя за цялото семейство. Храненето е доста разнообразно и приятно. Не се усеща глад. След пет-шест дена след началото у мен нямаше нито една мисъл за шоколад, сладкиш или нещо подобно. Не, че е забранено, просто не е препоръчително. А в един момент тялото не мисли за него. Дори и след моменти на емоционални стресове, които ежедневието предлага.
Дори се чувствам горда със себе си, че при един доста силен емоционален шок, не посегнах за шоколада, който бе пред мен.
С разнообразното и засищашо хранене е доста лесно. Резултатите са невероятни! Но съвсем истински. Никаква опасност от прословутия йо-йо ефект.
И най-важното - това не е диета. Това е просто балансиран начин на хранене. Начин, който води до много здравословни плюсове, а един от тях и нормалното тегло. Напълно възможен начин на живот. Лесно се свиква с измерването на грамовете протеини, въглехидрати и мазнини необходими за балансираното хранене. Дори е като игра.
И нещо, което винаги притеснява следващите някаква диета - неволните или неизбежни нарушения. Тук не се осъждат. Няма място за самообвинения. Не е проблем еднократното нарушение понякога. Това, което се случва е временно стопиране на процеса. Процесът продължава веднага след следващото балансирано хранене след 4-5 часа.
Идеално е съчетанието с някаква физическа активност. Това разбира се води до по-добри резултати, но не е основното изискване. Всичко се случва естествено и без стрес за организма.
Вече имам някои доста впечатляващи резултати. Още се уча. Ще споделям в движение, защото си мисля, че когато човек срещне нещо хубаво в живота си е хубаво да го сподели с другите. Ами... това се опитвам да правя.
Може би е хубаво да има човек съмишленик в това начинание. Но мисля, че е достатъчна и мотивацията на единия човек. Резултатите идват доста бързо и наистина са впечатляващи. А щом има резултати... каква по-добра мотивация.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар