вторник, 22 ноември 2011 г.

виброгимнастика

Преди много години ми попадна книгата “Активно дълголетие” на академик Микулин. Въпреки, че тогава бях твърде далече от подобни мисли, тази книга ме изуми.
Академик Микулин, инженер по професия, след боледуване решава да се "вземе  в ръце". Започва да изучава човешкото тяло и вижда приложение на законите на техниката в ежедневния живот. Алекандър Александрович Микулин, създава лесна за изпълнение гимнастика, която подпомага кръвообръщението на краката. 
Изпълнението е лесно. Краката се повдигат на пръсти, така че петите  да се отлепят от земята само на един сантиметър. Следва рязко отпускане на пода, така че да се усети леко разтърсване, така кръвта във вените получава допълнителен тласък за придвижване нагоре.
Тези разтърсвания на тялото трябва да се изпълняват  веднъж в секунда. След тридесет разтърсвания се прави почивка от 10-15 секунди. Повтарят се още 30 разтърсвания. Добре е през деня  да се прави 4-5 пъти. Отнема само по една минута. Не е нужно петите да се повдигат на повече от един сантиметър над пода, за да не се стигне до излишна умора и напрягане на ходилата. А твърде бързите разтърсвания не носят полза, тъй като в между клапите на вените не успява да се събере достатъчно количество кръв, която да бъде изтласкана по-нагоре.
Движенията наподобяват естествените леки разтърсвания, които се получават при бягане. Ако се изпълнява по този начин, виброгимнастиката не крие никаква опасност за гръбначния стълб.
Разтърсването на организма стимулира по-енергичното придвижване на кръвта във вените и отстранява натрупаните шлаки. Тази гимнастика се препоръчва, ако се стои продължително време изправени или пък седнали пред компютъра. Упражненията  помагат  и за раздвижване при умствена работа. Чудесен помощник са за предотвратяване и лечение на редица болести на вътрешните органи, както и за профилактика. 
Едва ли някой би отрекъл, че най-разумното е да се търси профилактиката. Радвам, че още нещо полезно съм научила. 
Сега... от десетина дена го прилагам. Определено по-леко и свежо се чувствам след тези едноминутки. 
Продължавам :)

.

3 коментара:

  1. Съобщението е от почти година. Някакви интересни ефекти от тогава насам?
    За информация - чел съм книгата на Микулин в оригинал (на руски). Признавам, че ми беше много интересна и я прочетох на един дъх буквално. Намирам цялостната му програма за твърде ектремна обаче - човек трябва да прави САМО нея по цял ден. Не всичко ми изглежда и много логично, особенно от днешна гледна точка. Но определено има няколко неща, които смятам да започна (нищо, че съм я чел преди повече от година, до сега нищо не съм правил... между другото я видях в един филм - казва се "Чародеи" и го има в youtube):
    - Виброгимнастика (отнема минута);
    - Заземяване (в последните няколко години много се говори за него, кога още го е писал товарищ Микулин. Примерно тук - http://news.yourolivebranch.org/2011/05/18/why-does-walking-barefoot-on-the-earth-make-you-feel-better/ ). Това не отнема никакво време, просто си седиш закачен докато правиш нещо друго;
    - Обща "физзарядка" веднъж дневно (това е естествено);
    - Дихателни упражнения;

    ОтговорИзтриване
  2. Толкова много ценна информация в такава малка книжка на смешна цена-това е един от белезите на раздаващите се таланти,с които славянството винаги е разполагало...Тук,в САЩ,използват идеите на ак.Микулин смело (безплатно)...Никой не е станал пророк в собственото си село.А забелязали ли сте лицевата му гимнастика и резултатите й?На всеки сте се даде...Колко?Ами според вярата!Не случайно книшката не се преиздава...

    ОтговорИзтриване
  3. Колкото до виброгимнастиката-правете я само на мек килим(мокет или трева).В дълготраен план разваля ставите на колената! А иначе лимфодренажа действително се подобрява...

    ОтговорИзтриване